Kā rodas gastroenteroloģija?

Bāžot dažādas lietas cilvēka vēderā, rodas gastroenteroloģija.

19. gadsimtā kāds Aleksis Sent-Martins neveiksmīgi tika sašauts ar musketi, par liecinieku tam iegūstot dūres lieluma caurumu vēderā.

Viņa ārsts Viljams Bumonts, protams, bija ieintriģēts un sāka izmantot Sent-Martinu saviem pētījumiem, piemēram, iebāžot nabadziņa puncī dažādus ēdienus — cāli, liellopu gaļu un vienreiz pat 12 austeres.

Kaut arī šādi eksperimenti liek domāt par visu, izņemot zinātni, īstenībā Bumonts radīja gastroenteroloģiju – zinātni par gremošanas orgāniem. Viņš atklāja, ka tas, kas ir atbildīgs par ēdienu sagremošanu, lielā mērā ir kuņģa sula. Bet viņa it kā nelaimīgais pacients nodzīvoja vēl 58 gadus pēc sava negadījuma, sasniedzot 86 gadu vecumu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *